karboxiterapiaA karboxiterápia ( pneumopunktura )
                    
Az alkalmazás  előnye


- Nem igényel sebészeti beavatkozást
- Nem agresszív
- Nem toxikus
- Biztonságos. A kezelések nem okoznak embóliát
- A kezelések ára elérhető szintű mindenki számára
- A kezelés hatásfoka tízszerese a bőrön keresztüli CO2 gázfürdő (mofetta) kezelésének


 
A módszer rövid ismertetése


INDAP Insuf széndioxid gáz injektáló  készülék


Orvosi tisztaságú CO2 gázt injektálnak a bőr alá degeneratív elváltozással járó betegségek esetében mint pl.: osteochondrosis, porckorong sérv, izületi artrózis. Az injektálást egy nagyon vékony injekciós tűvel ellátott speciálisan kifejlesztett adagolóval (applikátorral) végzik. A szervezeten belüli biokémiai folyamatok következtében a hajszálerek kitágulnak ( kapillárisok, arteriolák ), ezzel javul a mikrocirkuláció és szövetek vérellátása, megszűnik a phlebostasis ( vénás pangás ), csökken a fájdalom és fokozódik a helyi védekezési mechanizmus. Ezzel egyidejűleg fokozódik a szervezet védekező mechanizmusa a környezeti hatásokkal szemben a CO2 gáz nagymértékű antioxidatív hatásának köszönthetően.  

A maximális terápiás hatás eléréséhez fontos, hogy helyesen legyen megválasztva a gázinjekció beadásának pontos helye. A hatás főbb pontjainak számítanak a Zakharyin-Ged féle hiperalgéziás zóna, trigger pontok, fybromialgiás zónák, akupunktúrás pontok.
A fájdalomcsillapító hatás már az első beavatkozást követően érzékelhető. A CO2 injekciók kúraszerű alkalmazásával növelhető a hosszú távú pozitív gyógyhatás. E módszer alkalmazásával hatásos eredmény érhető el például az izületi merevség kezelése esetében, fájdalom csökkentés illetve izomgyengeség esetében. A CO2 gázinjekció kúra az artériás vérnyomás csökkenését eredményezi.

Főbb indikációs területek:

Angiológia és phlebológia


A végtagok vérellátási problémái
Szív és érrendszeri betegségek ( elsősorban szívelégtelenség, szívritmuszavar ), valamint a szív és érrendszer funkcionális zavarai  
Trofikus fekélyek
Az alsó végtagok ischaemiás betegsége
Perifériás artériás betegség ( Nem elégséges perifériás vérkeringés )
Cerebrovasculáris betegségek
Diabéteszes angiopátia
Visszértágulat

Neurológia


Stroke utáni állapot
A központi idegrendszer funkcionális zavarai
Hypersympathicotoniás vegetatív distónia
Az izületek és gerinc degeneratív elváltozásai
Az izületek és gerinc éles fájdalma
Felső végtagok vasomotoros elváltozása: vasoneurozisok Raynaud-szindróma, acrocyanosis
Vasomotoros cephalgia: migrén, Meniere-szindróma

Bőrgyógyászat ( dermatológia )
Psoriasis
Alopecia (hajhullás) 
Ekcéma
Allergiás dermatitisz

Plasztikai sebészet
Zsírleszívás előtt és után ( liposzakció)
A zsírleszívás szövődményei
Égési sérülések rehabilitációs kezelése

Esztétika ( kozmetikai kezelések )
Az epidermisz fiatalítása
Sztriák, hegek kezelése
Cellulitisz ( narancsbőr)
Helyi elzsírosodás
Duzzadt arc és végtagok
A szem alatti körök csökkentése ( helyettesíti a blefaroplasztikai beavatkozást )
A bőr általános petyhüdtsége, csökkent izomtónusú és turgorú bőr   

A CO2 gázinjekció alkalmazásának történelmi áttekintése
 
A széndioxid alkalmazása az orvosi és balneoterápiai gyakorlatban régre visszanyúló hagyományokkal rendelkezik. Már az ókorban is alkalmaztak a vulkanikus eredetű kénes fürdőket ( Európában például a Nápoly közeli barlangokban és Erdélyben ). A későbbiekben a széndioxidot kénhidrogénnel kombinálva alkalmazták. A CO2 antibakteriális hatását már a 17-18 században leírta két tudós Boyle és Lavoisier. A tiszta széndioxid terápiás célú alkalmazása 1720 - ban kezdődött a Pyrmonti gyógyfürdőben. Az idők során egyre több gyógyfürdőben kezdték alkalmazni ezt a terápiás eljárást, mint például Meiberg és Mariánské Lázně. Elsőként 1818-ban jelent meg prof. K. J. Heidler publikációja, melyben leírja a széndioxid fürdő kedvező hatását az emberi szervezetre.
A Karboxiterápia - terápiás céllal alkalmazott szubkután széndioxid injekció - már 1932 óta ismert és alkalmazott balneoterápiás módszer volt a francia Royat gyógyfürdőben. Azóta a karboxyterápia kimagaslóan kedvező terápiás hatását leíró publikáció jelent meg. A balneoterápiai gyakorlatban a gázinjekciót elsősorban izületi problémák és az alsó végtagok vérkeringési problémáinak ( ishemia ) kezelésére, valamint a diabétesztől szenvedő betegek bőr problémáinak kezelésére alkalmazzák. Számos szisztémás vaszkuláris illetve szívbetegségben ( bradycardia ), alacsony vérnyomásban szenvedő betegek  esetében is alkalmazzák.  

1994-ben a franciaországi SPA Royat bázisán működő kardiovaszkuláris patológiákkal foglalkozó intézetben 20 000 vérellátási elégtelenségben szenvedő pácienst kezeltek CO2 transzdermális terápiával kimagaslóan pozitív eredménnyel. A Francia Egészségügyi Minisztérium szerint a CO2 transzdermális terápia az ilyen betegek esetében egyértelműen indokolt és hasznos, vagy önmagában, vagy más módszerekkel kombinálva.

Az évek során ez a kezelési mód bizonyítottan hatékony a bőrgyógyászatban, esztétikai bőrgyőgyászatban és az "anti-aging" kezelések terén.
Ennek a módszernek az eredményességét az általános és  esztétikai bőrgyógyászat terén számos öregedési problémával foglalkozó világkongresszuson méltatják világhírű bőrfiatalítással foglalkozó klinikák eredményeinek alapján.
E módszert Európában számos helyen tanulmányozták és fejlesztették, mint például a Sienai egyetem Olaszországban, valamint a Milánói és Pavai Egyetem mikroangiológiai és mikrocirkulációs központja, valamint az osztrák, magyar cseh és szlovák klinikák. A világ számos országában ismerik és alkalmazzák a módszert ( pl. Olaszország, Csehország, Ausztria, Lengyelország, Ausztrália, Korea, Szingapúr és Dél-Amerika, Oroszország ). Olaszországban Siena városában működik a nemzetközi tudományos karboxiterápiás társulat ( G.I.S.C. ).


Néhány szemléltető példa:

Psoriasis kezelése

 
   kezelés előtt             5 kezelést követően

Cellilitisz kezelése  kezelés előtt             a terápiát követően

Hajhullás

 
kezelés előtt             a terápiát követően

 
Striák és hegek

 
kezelés  előtt             4 kezelést  követően


Helyi elzsírosodás

 
kezelés előtt             7 kezelést  követően


Teleangiectasia ( kisértágulat vagy "seprüvénák" )

 
kezelés előtt             5 kezelést  követően

 

Kozmetikai és dermatológia hatás

Carbolipolysis

A CO2 gázinjekció beadása az azt megelőző fiziológiás oldatot tartalmazó injekció után a kezelt terület környezetében oxidációs folyamatot vált ki. Az ilyen savas kémhatás a szöveteknek a lipoprotein-lipáz ( LPL ) aktivációjának következtében hatással van a lipidoxidációra és elősegíti a zsírégetést. A CO2 gázinjekció következtében megnő a szövetek oxigén koncentrációja, minek következtében vasodilatáció lép fel és jobb lesz  a bőr vérkeringése; felerősödik a helyi metabolizmus, ami elősegíti a lipolízist.  

Cellulitis

A bőr és bőr alatti szövetek arteriális mikrocirkulációjának javulása eredményeként, az oxigén  megnövekedett parcilis nyomása (PO2 ) és szöveti perfúziónak köszönhetően a karboxiterápia javallott a gynoid lipodisztrófia ( cellulitis ) kezelésére.


Plasztikai műtétek után

A plasztikai sebészeti gyakorlatban a zsírleszívást követő esetleges defektek megszüntetésére használják a karboxiterápiás eljárást, valamint a műtétet megelőzően a műtétre kijelölt bőrfelület jobb vaskularizációjának eléréséhez. A karboxiterápiás eljárást sikeresen alkalmazzák az összenőtt sebhelyek kezelésére a hegesedést követően.      

Fentiekben leírtak közzétett publikációk és gyakorlati eredmények összegezése.
Gyártó: MAGNETOTERAPIE DIMAP s.r.o.,
Huťská 273, 272 01 Kladno
Czech Republic
 www.dimap.cz

Képviselet, forgalmazás: SORBENS BT

1149 Budapest, Angol u. 34.

Telefon/Fax: +36-1-322-5779

Mobiltelefon: +36-20-440-6684

www.sorbens.hu


  Forgalmazza:  FUTUREMED Kft
  2310 Szigetszentmiklós, Akácfa krt 17B
 Tel/fax: +36-24- 445-651, Mobil: +36-30-9423-551                           
 www.futuremed.hu    email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A széndioxid az egészségünk és szépségünk szolgálatában
FISZE kongresszus - PARÁDFÜRDŐElőadó: Dr.JAROSLAV VOBORZIL - Karlovy Vary, Csehország
Előadás címe: KARBOXITERÁPIA - mint fizokoterápiás módszer